31 Mart 2016 Perşembe

İstanbul İşgalinden(1920) Yıllar Önce üstlerine Gönderdiği İngilizce Bir belgeyi Türkçeye çevirisi

     
  Bu fotoğraftaki zevatın, İstanbul işgalinden(1920) yıllar önce üstlerine gönderdiği ingilizce bir belgeyi Türkçeye çevirdim. Bakın ne raporlar göndermiş üslerine.. Okuyunuz efenim..

''marmara denizi kuşatma altında, Türk birlikleri imha edilmiş, boğazların rusyaya açılması sağlanmıştır. bu zaman içerisinde, ingiliz ve fransız birlikleri İstanbul'da konuşlanırken, daha tedbirli olmalıdır. rus ordusunun bu birliklere katılmasıyla beraber, Türk ordusuna yapılacak olan bir operasyon sayesinde, Türkler ya teslim olacak ya da savunacaktır. Tam bir çıkarma ve İstanbul'u zapdetme yapılana kadar, Türklerle sokak savaşlarına kadar yapılacak bir mücadelenin de önlenmesi gerekir.

Şu an için Türk ordusu yetkililerinin avrupadaki toprakları hakkında nasıl bir karar vereceği hakkında bir fikirde bulunmak pek mümkün olmasa da, onların birliklerine yapılacak bir müdahale bir sonraki adım olmak zorundadır.

aslında şu an için önemli olan bir husus, birliklerin istanbula gelişiyle, batıdan doğuya İstanbul ve tüm boğaz, ve tüm iletişim ağlarına kadar zaptedilmelidir.

Türklerin asıl amacının avrupadaki topraklarını koruması olduğu varsayarak, boğazın genelinin iletişimi kesmek ve boğazın doğu tarafındaki filoları büyütmek gerekli olabilir.

boğazın doğu tarafındaki Türk birliklerinin zayıflatılmasıyla beraber, tüm istanbul hatta Türkiyenin batı bölgeleri bile işgal edilebilir.

bazı beklenmedik durumların yaşanması olasılığına karşı, tüm bu oyunu bir süreliğine erteleyip, birliklerimizi geri de çekebiliriz. böylece bizimle beraber çalışan müttefikleri, Türk ordusunun gerekli pozisyonlarına yerleştirebilir, demir yolu hatlarına istihdam edilecek kişileri de bizim için çalışan kişilerden seçtirip, bir sonraki operasyon kararı gelene kadar bekleyebiliriz.

tüm iletişimleri savaş bölümü sekreterliğine gönderecek ve gelecekte ortaya çıkabilecek olan olan tüm gelişmeler hakkında tam bilgilendirmiş olacaksınız.

Horatio Herbert Kitchener - britanyanın kansız komutanı ve diplomatı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder